Verslag koorreis Gent april 2017

Met de enorme inzet van Kees van Leeuwen, Theo van Mil en onze reisleider Han Theil werd dan eindelijk onze langverwachte koorreis georganiseerd.
Deze keer naar Gent, nog geen twee uur rijden.

Op vrijdagochtend 7 april 2017 om 08:30 uur verzamelden 71 koorleden met aanhang en vrienden van Fulco zich bij het busstation van IJsselstein.
We zouden stipt 9:00 uur vertrekken. Na wat fileleed kwam de bus echter precies om 09:00 uur aan, dus het werd met het “inladen” een kwartiertje later.
De stemming was opperbest. Iedereen had er echt zin in. En de weersvooruitzichten waren fantastisch: droog en zonnig!

Gent2017 1De reis ging zeer voorspoedig. Alleen misten sommigen een bakje koffie onderweg. Dat was echter gauw vergeten, toen wij, na wat oponthoud in Gent zelf, vlakbij het centrum arriveerden voor de lunch in een nostalgisch, monumentaal gebouw. Onze chauffeur, Eric, had zijn dubbeldekker keurig door het smalle centrum van Gent gemanoeuvreerd. Top!
De lunch, in echte salon-omgeving, was in “dinervorm” met een volledig driegangen menu. Onze buikjes (?) zaten ook helemaal vol toen wij rond 14:00 uur werden “losgelaten” om Gent te kunnen verkennen.
Echter 15:30 uur werden we alweer bij de bus verwacht om richting het hotel te rijden.
Er was in de vooraankondigingen van Han al omschreven hoe pittoresk Gent was, maar in werkelijkheid overtrof dat onze verwachtingen! Kortom: een prachtige stad, vol monumentale gebouwen met mooie pleinen, terrassen, grachten en een echt kasteel.

Gent2017 2Rond 16:00 uur vertrokken wij richting het Holiday Inn Hotel. Dit hotel lag even buiten Gent en wij kregen tot grote hilariteit een aantal rondjes gratis “Ikea kijken”. De toegang naar het hotel was volledig verweven met de toegang naar Ikea die wij een aantal keren passeerden om bij het hotel te kunnen komen. En dit in een gebied in ontwikkeling met grote zandbergen en bouwwerkzaamheden. De grappen waren ook niet van de lucht zoals “Holiday Inn met uitzicht op Ikea” en “Zou Holiday Inn gesponsord worden door Ikea?”.
Om 17:30 uur gingen wij alweer aan het diner. De meesten hadden nog niet zo’n trek na de uitgebreide lunch van die middag. En nu alweer zo’n driegangenmenu….
In de avond was het weer verzamelen bij de bus en bezochten wij een interessante bierbrouwerij met de uitdagende naam “Delirium Tremens”. Het was een leuke rondleiding met uiteraard
 erna bier proeven en zingen, je bent notabene een koor…. Terug om 22:00 uur in het hotel, trokken sommigen zich terug in hun kamer voor de nachtrust, anderen namen nog een afzakkertje aan de bar.

Gent2017 3De volgende dag, zaterdag, was onze “zangdag”. In koorpak aan het ontbijt en daarna weer de bus in. De dames werden afgezet bij de Plantentuin van de Universiteit van Gent en de Fulco-zangers in het centrum bij de St. Michielskerk, alwaar de concerten zouden plaatsvinden.
Daar ontmoetten wij het Belgische mannenkoor, de Minnezangers. We hebben daar kort gerepeteerd. De bus met de deelnemers van het bezoek aan de Plantentuin kwam ca. 12:30 uur aan waarna een ieder nog even in Gent kon gaan lunchen. Het was toen al prachtig weer en de terrassen raakten in snel tempo vol. Op elk terras zaten wel een aantal IJsselsteiners.

Om 14:30 uur waren we terug in de kerk want om 15:00 uur werd het concert gegeven. Het was voor ons een mooie Gent2017 4concert, alhoewel het niet allemaal vlekkeloos ging. Heel jammer vonden wij dat er, waarschijnlijk door het mooie weer, weinig publiek aanwezig was.
In de avond was de Eucharistieviering, welke om 17:30 uur begon, met gelukkig meer publiek. Ook het zingen tijdens deze “Palmpasenmis” met alle toeters en bellen ging niet geheel vlekkeloos, maar niettemin tot tevredenheid.
Terug in ons hotel hebben we ons even kunnen opwarmen, verfrissen en omkleden waarna het dinerbuffet rond 20:00 uur aanving.
Ook op onze laatste avond namen de meesten nog een afzakkertje als afsluiting.

De volgende dag gingen we alweer vroeg op pad, want een rondvaart stond op het programma. Prachtig zomers weer was ons deel! De groep werd verdeeld over twee boten en het varen door de mooie grachten van Gent was weer een nieuw hoogtepunt! Iedereen genoot ervan. Daarna vulden de terrassen zich weer met IJsselsteiners van het FRM voor een korte lunch.
Gent2017 5Als laatste bezienswaardigheid stond het Gravensteen op het programma, een mooi gerestaureerde oude burcht, gelegen midden in Gent. Een rondleiding en een stevige klim naar grote hoogten brachten ons terug naar de middeleeuwen met tevens mooie uitzichten over Gent.
Rond 15:30 uur verzamelden wij ons weer bij de bus voor de terugreis naar Nederland.
De reis werd waardig afgesloten met wederom een heerlijk diner in de Gouden Leeuw in Terheijden. Rond 19:30 uur arriveerden wij, na een gezellige en zeer geslaagde koorreis, terug in IJsselstein. Onze chauffeur Eric had ons veilig en wel weer afgeleverd.

Daarmee afsluitend met grote complimenten aan de organisatie! Het zat allemaal perfect in elkaar en in Han Theil hadden wij een reisleider die moeilijk te overtreffen viel!
Dank voor jullie inzet en inzicht om deze koorreis tot een goed einde te brengen!

Frank Jutte