Fulco’s Regionaal Mannenkoor op bezoek in Gent.

De mannen van Fulco’s Regionaal Mannenkoor hadden er lang naar uitgekeken. Eindelijk brak het weekend van 7 tot en met 9 april aan en vertrok een bus vol zangers, al dan niet met hun partners, en een aantal van onze vrienden naar Gent.
Het werd een fantastisch weekend, waarin gezelligheid, de onderlinge saamhorigheid en koorzang centraal stonden. Gezellig was het alom, geen onvertogen woord maar louter lachende gezichten. De onderlinge saamhorigheid bleek uit de hulp die hier en daar werd geboden als iemand even moeilijk zijn weg vond of moeilijk uit de voeten kwam, en natuurlijk het Wij-gevoel. Maar boven alles was de koorzang de grote gemene deler. Vrijwel de hele zaterdag stond in het teken van zingen.
Op de pagina Evenementen staat een mooi verslag van een van de koorleden die u per dag meeneemt in wat er op het programma stond.
FRM Gent 1Een koorreis is natuurlijk geen koorreis zonder dat er wordt gezongen. En eigenlijk is elke dag wel iets gezongen.
Op de vrijdagavond werd een bezoek gebracht aan de brouwerij van familie Huyghe in Melle, niet ver van Gent. In deze brouwerij wordt onder andere het bier Delirium Tremens gebrouwen. Tijdens de rondleiding kwamen we al een beetje in de stemming en dat werd gevierd met een heuse proeverij, waar de meeste van hun merken werden getapt om ze eens aan een goed vergelijkend warenonderzoek te onderwerpen. De ervaren mannen waren het er over eens: Hier moest niet alleen op getoost worden. Al snel klonk het uit volle borst en zongen we “Boven Gent rijst”, meegezongen door onze gidsen die dit zeer konden waarderen.

FRM Gent 2Zaterdag werd grotendeels in de St. Michielskerk, in het mooie centrum van Gent, doorgebracht. In deze kerk werd vanaf 11:00 uur gerepeteerd met de mannen van De Minnezangers uit Zele. Die middag zou het FRM samen met hen een concert geven waarin beide koren een eigen programma zouden zingen, maar waar ook een aantal gezamenlijk gezongen liederen zou klinken.
Na de eerste kennismaking bleek al snel dat de onderlinge sfeer heel goed was.

Gesprekken werden al snel aangeknoopt en de mannen waren geïnteresseerd in elkaars programma. Na het gezamenlijk inzingen startte het FRM met het doornemen van het programma. Marjan Fey had voor de begeleiding van het FRM zowel een elektrische piano als het koororgel naast het altaar tot haar beschikking, waar zij het maximale uit beide instrumenten wist te halen.

FRM Gent 3Tijdens het concert gaf het FRM een doorsnee van wat het op het programma heeft staan. De nieuwe muziek van tijd- en stadsgenoten Albert de Klerk (Pater Noster) en Hendrik Andriessen (O Sacrum Convivium) gaf misschien wat spanning, maar kwam goed uit de verf. Te zien aan de expressie op het gezicht van Michel de Valk zat het eigenlijk wel goed.
Na het programma van het FRM werd op het altaar plaatsgemaakt door onze vrienden van De Minnezangers. Vanwege het feit dat zij later dit voorjaar een cd opnemen met een aantal bewerking en composities van hun “muziekmoeder” Erika Budai, was dit programma met zorg samengesteld. Dirigent Johan De Leenheer hield de mannen goed bij elkaar en een paar zeer knappe en bijzondere liederen vulden de kerk.
De Minnezangers bleek daarbij ook te beschikken over een aantal goede solisten, wat een leuke afwisseling was.
Onze Belgische collega’s zongen hun liederen allemaal a capella.

FRM Gent 4Als afsluiter van het concert kwam ook het FRM terug op het altaar en werden nog 3 liederen gezamenlijk gezongen. Het lied Ubi Caritas et Amor, van de Noor Ola Gjeilo, klonk mooi met bijna 70 zangers. We sloten daarna af met de volksliederen van zowel Gent als IJsselstein.
Na het concert togen we gezamenlijk naar de catacomben van de kerk waar we, onder het motto “Zang Verbroedert” een toost op elkaars geslaagde uitvoering en onze fijne samenwerking uit konden brengen. Hiervoor hadden we een voorraad Nederlands bier in de bus meegenomen en dit smaakte uitstekend. Zowel voor de dirigent als voor de zangers van De Minnezangers hadden we het enige echte IJsselsteinse kruidenbittertje meegenomen, wat graag werd
aanvaard.
Na een gezellig half uurtje moesten de mannen van het FRM zich
weer concentreren, want er werd nog iets van hen verwacht. De

eucharistieviering voor Palmpasen stond nog op het programma. De knop moest snel om en de mappen weer op orde om ook hier goed voor de dag te komenFRM Gent 5. Dat bleek ons redelijk goed te lukken. Na de laatste gezangen te hebben gezongen en een dankwoord van zowel de pastoor als een lid van het kerkbestuur kon het koor uiteindelijk terugkijken op een geslaagde dag en een beetje opwarmen in de bus. Ondanks het fraaie lenteweer in Gent was de temperatuur in de kerk nog steeds vrij winters te noemen.

’s-Avonds werd nog genoten van het diner en werd later de bar overgenomen door leden van het FRM waar tot in de late uurtjes werd nagepraat. Uiteindelijk is het nog rustig geworden in het hotel.

FRM Gent 6Zondagmorgen werd het koor tijdig bij de bus verwacht om naar het centrum van Gent te worden gebracht. Hier kon men in boten stappen om een mooie en interessante rondvaart te maken. Het laatste zangmomentje van de koorreis was onder de brug naast de St. Michielskerk waar de twee rondvaartboten met leden van de FRM elkaar troffen en uit volle borst de Klokke Roeland werd toegezongen die niet ver daarvan staat te prijken in een parkje.
Later werden de terrassen in de stad opgezocht voor een lunch of simpelweg wat verkoeling op deze fantastische lentedag in Gent. We mogen terugkijken op een mooi weekend in België waarin het zingen centraal stond en de stemming opperbest was.
Mede met dan aan de zeer goede organisatie van onze reiscommissie, bestaande uit Han Theil, Kees van Leeuwen en Theo van Mil.