8e Editie Fulco’s Vocaal Festival was top

Op zaterdag 25 mei 2019 zijn voor de 8e keer veel koren vroeg afgereisd naar IJsselstein, om de binnenstad te overstromen met circa 2000 zangers en zangeressen.

2019 festival 01Voordat de wethouder van kunst en cultuur Peter Bekker, samen met lady speaker Saskia van Dijk, het festival officieel opende, zong Fulco’s Regionaal Mannenkoor samen met het uiterst verse Fulco Kinderkoor de eerste tonen over de IJsselsteinse Overtoom. Niet lang daarna vulden de 10 locaties zich en kon iedereen genieten van de zangkunsten van kleine en grote koren.

video fulcosvocaalfestivalHet mooie podium op de Overtoom, van het popkoor Pocket Rockit uit Drunen, was veelal het toneel voor koren die met versterking zingen en dit was ook de verzamelplaats van alle koren. De Overtoom was ook een van de locaties die het drukst bezocht werd door het publiek dat op de banken zat, en soms ook stond, en enthousiast reageerde en meezong met de liederen die werden gezongen.

2019 festival 02
De Basiliek was daarentegen veelal de place to be voor grote (mannen)koren.
Dat zingen verbroederd werd hier letterlijk genomen toen het Koninklijk Mannenkoor St. Caecilia uit Tilburg hun laatste lied samen met Fulco’s Regionaal Mannenkoor ten gehore bracht.
Met “The Awakening” werd het publiek wakker geschud door het mooie pianospel en de zang uit meer dan 100 kelen.

2019 festival 03Intussen begon de binnenstad van IJsselstein gezellig druk te worden en stroomden ook de terrassen vol, want ook dit jaar speelde het mooie weer zeker een grote rol. Een flinke opsteker voor de plaatselijke horeca, want vele kelen werden gesmeerd voordat een volgend optreden volgde,
Dit maakte het uiteraard ook heel gezellig in de binnenstad. Op de terrassen troffen leden van diverse koren elkaar, werden ervaringen uitgewisseld en met een beetje goede wil zouden uit deze contacten nog mooie samenwerkingen kunnen groeien.

2019 festival 04De organisatie van het festival, bestaande uit een commissie van zeer enthousiaste leden van Fulco’s Regionaal Mannenkoor, had deze dag hulp van vele minstens zo enthousiaste vrijwilligers. Alle locaties werden door minimaal twee vrijwilligers gemanaged. Dit betekent o.a. het ontvangen van de koren en ervoor zorgen dat het tijdschema, dat dit jaar vrij strak was, zo goed mogelijk werd gevolgd. Mede door deze vrijwilligers verliep het festival vlekkeloos. Hierdoor was voor de commissieleden ook de mogelijkheid om zelf mee te zingen bij de optredens van het mannenkoor.

Alle locaties, die vrij toegankelijk waren voor het publiek, bevinden zich op loopafstand van het epicentrum aan de Overtoom. Twee buitenlocaties, het Fulcotheater, de bibliotheek, de twee markante kerken in het centrum, het oude stadhuis en diverse horecalocaties waren ingericht met een podium en desgewenst een piano om de vele koren te ontvangen.

2019 festival 052019 festival 062019 festival 08

2019 festival 092019 festival 102019 festival 11

Aan het einde van de middag verzamelden alle nog aanwezige koren zich op de Overtoom voor de gebruikelijke slotmanifestatie.
Voor deze gelegenheid was een medley samengesteld door dirigent Michel de Valk van het FRM en alle aanwezigen waren voorzien van de teksten om uit volle borst mee te kunnen zingen.
De volgende editie van het festival staat al vast. Zaterdag 16 mei 2020 zal de binnenstad wederom het toneel zijn van een van de grotere korenfestivals in Nederland.