Het jubileumjaar nu al een succes

2019 duitsland 012019 duitsland 02Het jubileumjaar nu al een succes Om het jubileum dit jaar extra glans te geven heeft het koor een reis naar het Duitse Limburg an der Lahn gemaakt, om daar deel te nemen aan het Limburger Männerchor Festival. Zo stapte het koor en een flinke schare aan partners en trouwe fans vrijdag 17 mei in de bus om af te reizen naar Limburg. Na een goede lunch onderweg en werd Limburg bezocht en zijn de stemmen alvast een beetje losgemaakt in de Dom van Limburg, waar de aanwezige bezoekers het zingen met een applaus wisten te waarderen.

Tegen het einde van de middag het einddoel bereikt, Hotel Nassau-Oranien in het stadje Hadamar, niet ver van Limburg an der Lahn. Nadat het dinerbuffet met enige hindernissen in goede aarde was gevallen, maakte het gezelschap zich op voor een gezellige feestavond, waar een Heimat Abend Sanger ieder vermaakte met Duitse (drank)liedjes en Schlagers.

2019 duitsland 03In de vroege zaterdagochtend vertrok de bus richting de Moezel voor een wijnproeverij en een lunch. De kunst van het wijnproeven is uiteindelijk goed geland, want nog steeds worden de glazen even flink beroerd, met een hand als deksel op het glas, om de aroma’s van de Spätläse en andere bekende wijnen van de Moezel los te maken en de neus alvast voor te bereiden op de smaaksensatie van de eerste slok wijn.

Bij terugkeer in Hadamar maakte het koor zich op voor een stevige repetitie en inzingsessie in een zaaltje van het hotel. ’s Avonds zou namelijk worden opgetreden in de Jozef Maier Halle in Limburg, waar werd deelgenomen aan een internationaal korenconcert. Aan dit concert namen zes koren deel die op zondag met elkaar zouden strijden om de hoogste eer tijdens het concours. Nederland was hierin goed vertegenwoordigd door het FRM en het Chevremonts Mannenkoor uit Kerkrade.

2019 duitsland 04Tijdens dit concert werd genoten van de veelzijdigheid van de mannenkoorzang, hetgeen uiteindelijk in een grande finale werd afgesloten door het Filipijnse mannenkoor ALERON, die naast liederen van bekende, veelal Europese componisten ook drie Filipijnse liederen te gehore brachten. En dat op een zeer indrukwekkende wijze. Uiteraard heeft het FRM zich ook van zijn beste kant laten zien en horen. Na een tweetal min of meer gezellige drink- en wijnliederen, gingen de mappen dicht voor wat serieuzer werk, waarbij The Awaking zorgde voor een oorverdovend stil publiek.

Na terugkomst werd de weg naar de bar uiteraard gevonden, of nam men alvast de nodige rust voor de zondag, de dag van het concours. De afgelopen maanden hebben voor het FRM in het teken gestaan van de voorbereiding op dit concours, dat bekend staat om een hoge kwaliteit en een niet misselijke jurering. Het grote doel was om te zien met een medaille naar huis terug te kunnen keren. De zondagmorgen werd daarom gebruikt om nog even de laatste punten op de i te zetten en goed in te zingen. Zo vertrok het complete gezelschap naar Limburg en werd het steeds stiller in de bus naarmate de contouren van de stad steeds duidelijker werden.

Echt stil werd het pas in de ruimte naast de concertzaal, waar de mannen zich konden opstellen om het podium te betreden. De gezichten stonden strak van de concentratie en op vanaf het moment dat de eerste stappen op het podium werden gezet was het koor klaar voor de strijd. Na het “Pater Noster” van de Nederlandse componist Albert de Klerk, volgde een van de verplichte werken voor het concours. De Duitse componist, en tevens jurylid Alwin Michael Schronen had voor de gelegenheid een zestal Duitse volksliederen in een eigentijds jasje gegoten. Het FRM had voor de gelegenheid “Ich ging durch einen grasgrünen Wald” gekozen, waarin wordt gezongen over een man die graag in het bos komt om de nachtegaal te horen zingen die hem doet denken aan zijn liefje. Daarna volgde het niet vaak gezongen “Tibur” van de Nederlandse componist Alphons Diepenbrock en sloot het koor af met “Le Vent” van de Franse componist René Quignard.

2019 duitsland 05Na onze deelname aan het concours viel de gezonde spanning van de schouders. Een deel van de koorleden en partners bleef nog even in de zaal luisteren naar de koren die volgenden. Anderen gingen de stad nog even in voor een goede lunch of een stadswandeling. Klokslag 15:00 uur reed chauffeur Barry de luxe bus weer voor en werd de terugreis begonnen in de richting van Sevenum. Daar werd de reis met een diner afgesloten en met nog een korte rit te gaan kon ieder uiteindelijk even na 21:00 uur met een koffer en een enorme hoeveelheid leuke herinneringen huiswaarts gaan.

Nu is het met een concours doorgaans zo, dat op een bepaald moment ook een uitslag bekend wordt gemaakt. Dat zou echter pas in de loop van de zondagavond plaatsvinden. Daarom werd de uitslag op maandagmorgen aan onze dirigent Michel de Valk gezonden. Alle voorbereidingen, inspanningen, studie-uren en vooral de reis naar Limburg an der Lahn zijn niet voor niets geweest. Het doel, het winnen van een medaille, is uiteindelijk gehaald. Fulco’s Regionaal Mannenkoor heeft in de categorie ‘Traditionele Mannenkoren boven 35 leden’ een bronzen medaille in de wacht kunnen slepen. Een mooi resultaat dat extra glans zal geven aan het jaar 2019. Het jaar dat Fulco’s Regionaal Mannenkoor zijn dertigste verjaardag viert.

Over drie jaar zal het volgende Limburger Männerchor Festival worden gehouden...