|  Aanmelden lid 

Evenementen

Kerstconcert (19-12-2015)

Kerstconcert (19-12-2015)

Het Fulco’s Regionaal Mannenkoor is op de (kerst)kaart gezet!

Zaterdag 19 december 2015 was voor Fulco’s Regionaal Mannenkoor weer zo’n dag om naar uit te zien. Omdat ons laatste kerstconcert in 2012 was, keken we hier enorm naar uit. Samen met Vrouwenkoor Amuse uit IJsselstein en de frisse jeugd van de Zangschool Utrecht moest het een mooie avond worden. Blij verrast waren we toen 5 minuten voor aanvang van het concert nog een rij mensen voor de ingang stond die tot buiten reikte. Een volle basiliek was onze wens, en die kwam nu al uit.

Na een welkomstwoord van de voorzitter, Will Kolenbrander, werd de presentatie van de avond overgenomen door Jos Bol. Hij gaf op een heel prettige wijze korte, heldere inleidingen van de liederen die de koren gingen zingen.

Vrouwenkoor Amuse opende het kerstconcert. Gedirigeerd door Eddy Willemsen en begeleid achter de vleugel door Sara d’Agostino klonken de eerste sfeervolle klanken. Zij eindigden met het, in deze tijd zeer toepasselijk Happy Christmas van John Lennon en Yoko Ono. Hierna Michel de Valk het dirigeerstokje over en kon het FRM zich laten horen met onder andere The Long Day Closes Van Arthur Sullivan. Onze pianiste Marjan Fey kon haar hart weer ophalen achter de schitterende Fasioli concertvleugel, haar kerstcadeautje van het koor voor het werk van het afgelopen jaar. Het blok werd afgesloten met het Panis Angelicus dat werd gezongen door de Zangschool Utrecht samen met de mannen van het FRM. Hier werden we, naast de vleugel, ook begeleid door celliste Meike Jongejan, die met de warme klanken van de cello probeerde de kou uit de basiliek te spelen. Tijdens het inzingen waren velen van de aanwezigen al onder de indruk geraakt van de Zangschool Utrecht, maar hun carols van o.a. John Rutter klonken werkelijk indrukwekkend. Alsof een heus engelenkoor de basiliek had gevonden en daar stond te zingen. Onder leiding van Thea Bakker en begeleid door “onze” Marjan was het eigenlijk veel te snel voorbij.

Voordat de pauze begon stonden de oude cherubijnen van het FRM weer op om samen met de Zangschool het fraaie Cantique de Noël te zingen. Een combinatie waar velen tijdens de pauze over spraken. Na de pauze opende de Zangschool met onder andere het zeer spectaculaire Eatnemen Vueli van de Noorse componist Frode Fjelheim. Dit lied is geheel in de traditie van het Noord-Europese Sami-volk, beter bekend als de Lappen. Slechts begeleid met handgeklap van Thea Bakker zongen en dansten 4 koorleden, samen met een gedeelte van de overige leden, dit fantastische lied, dat ook gebruikt is in de Disney animatiefilm Frozen. Dit spektakel werd door het aanwezige publiek met een luid applaus gewaardeerd.

Het alweer voorlaatste blok werd verzorgd door de dames van Amuse dat met het fraaie Nigra Sum van de Catalaanse componist Pablo Casals een prachtige afsluiter hadden. Maar we hadden zeker uitgekeken naar de uitvoering van The Snow van Edward Elgar. De dames van Amuse werden hier bijgestaan door de mannen van het FRM. Het werd een zeer fraaie uitvoering van het lied dat de relatie bezingt van de ziel tot de maagdelijk witte sneeuw. Daar waar de ziel even blank (goed) moet zijn als de sneeuw, moet deze die goedheid ook vasthouden en niet laten wegsmelten als de sneeuw.

Daarna kon de finale beginnen met twee liederen gezongen door de mannen, waaronder There is no Rose of such virtue van Benjamin Britten uit de “Ceremony of Carols”. Daarna kon de “grande finale” echt starten met het traditionele Ere zij God, waar alle koren van zich lieten horen, en de begeleiding werd verzorgd Marjan en Meike. Uiteraard werden alle aanwezigen uitgenodigd om uit volle borst mee te zingen. 

Na een woord van dank werd het licht in de basiliek gedoofd en klonk het altijd warme, en voor velen ontroerende Stille Nacht door de duisternis. Uitgaande van de vele reacties van het publiek en van vele koorleden kunnen we vaststellen dat we met dit kerstconcert alle verwachtingen hebben overtroffen. De samenwerking met Vrouwenkoor Amuse en de Zangschool Utrecht was heel fijn en zeker de moeite waard om nog eens over te doen.

Fulco's Regionaal Mannenkoor dankt dan ook allen enorm voor hun bijdrage aan dit kerstconcert, waar hopelijk nog lang over wordt nagesproken in IJsselstein. We hebben ons weer op de (kerst)kaart gezet.

 


Mannen gezocht

Mannen gezocht

Wil je meezingen in ons mannenkoor? Wij zijn op zoek naar nieuwe leden vanaf 20 jaar. Loop een keer binnen op donderdagavond om te kijken én te luisteren.

Steun het koor

Trots op onze sponsors